Wednesday, 29 July 2015

5 Tips Mudah Belanja Raya Yang Dapat Mengelakkan Tragedi Hutang Berulang Lagi

 
Tips sempoi ni saya dapat daripada blog http://www.pakdi.net/
Memang sempoi habis la tips ni.
Korang semua mesti boleh apply punya. Cayalahhh...!!!
 
Jom baca kat bawah ni.
     
sampulduit

Belanja raya.

Ia adalah antara perbelanjaan yang banyak makan duit.

Justeru, perlu ada strategi khusus untuk mengelakkan tragedi berhutang di hari raya. Iaitu raya sehari, tetapi hutang raya habis setahun kemudian.

Berikut adalah kaedah yang tuan dapat buat:-

1. Senaraikan perbelanjaan yang perlu dibuat

Sebelum tulis, lihat baju-baju dalam almari dulu misalnya.
Jika ada yang masih cantik, elok dan baru pakai sekali dua, maka tidak lah perlu beli lagi.

Namun, untuk anak-anak, selalunya baju mereka dah tak berapa muat sebab cepat membesar.

Utamakan yang perlu sahaja.

2. Gunakan kaedah sampu
l
Selepas membuat anggaran perbelanjaan seperti #1, andaikan bajet baju untuk anak-anak adalah RM 500.

Maka, sehari dua sebelum berbelanja, pergi ATM dan keluarkan RM 500 itu siap-siap. Letak dalam sampul-sampul misalnya:
  • Along RM 150.
  • Angah RM 150.
  • Adik RM RM 150.
Dan seterusnya.

3. Tetapkan masa yang selesa

Pilihlah masa yang paling selesa untuk tuan sekeluarga.
Jika berbelanja pada bulan puasa, pilihlah pada waktu pagi (orang yang pertama masuk kedai) atau pada waktu malam.

Beritahu anak kecil sehari sebelum berbelanja, dan ketika sudah mahu keluar dari pintu rumah. Apakah tujuan keluar rumah, berapa lama yang diperlukan, supaya mereka dapat beri kerjasama ketika membeli-belah.

Emosi ibu bapa tak terganggu sebab anak-anak kecil pun tidak berapa nak meragam.

4. Pilih kedai yang menawarkan harga terbaik

Tetapkan lokasi lebih awal.

Bukan ikut hati.

Ada kedai yang menawarkan harga lebih rendah untuk ahli. Ada juga yang menawarkan voucher. Ada kedai yang menawarkan diskaun tak masuk akal.
Sudah macam-macam  cara kedai nak tarik pelanggan.

Kebiasannya, puan-puan lebih mahir bab mencari jualan murah.

5. Tinggalkan kad ATM & kad kredit

Bawa sampul duit sahaja.
Noktah.
.
Maka tragedi hutang raya, yang cuma dapat habis bayar setahun kemudian dapat dielakkan.

Sempoi kan...? Apa lagi, jom la apply tip-tip yang diberikan ni.


P/S:- Nak supplement yang semulajadi, berkesan, selamat dan halal?

Hubungi saya Siti  di talian 019 326 6798.

Terima kasih kerana sudi membaca. :)

No comments:

Post a Comment